Vervoer van eendagskuikens is specialistenwerk

Bij het transport van levende kuikens komt heel wat expertise kijken. Vanzelfsprekend dient dit met grote zorg en precisie te gebeuren. Op een aantal punten zijn eendagskuikens te vergelijken met pas geboren baby’s. Net als een baby kan een kuiken vlak na de geboorte zijn eigen warmte productie nog niet afstemmen op de omgeving, ze zijn dus met andere woorden koudbloedig. Dit betekent dat ze meer warmte verliezen dan ze zelf maken, hun lichaamstemperatuur snel daalt en de kuikens daar geen weerstand tegen kunnen bieden. De kuikens moeten dus vanaf de eerste dag een temperatuur van 40,5 en 41 °C hebben.

Bij het transport van eendagskuikens is het dus van essentieel belang dat de lichaams- temperatuur van de kuikens op het gewenste niveau wordt gehouden en dat de kuikens voldoende zuurstof krijgen. Van Eck heeft in de afgelopen jaren diverse  voertuigen ontwikkeld en gebouwd die speciaal ingezet kunnen worden voor het vervoer van eendagskuikens. Door gebruik van geavanceerde technologieën blijft de uitval van de kuikens tijdens het transport tussen broederei en pluimveehouder zo veel mogelijk beperkt.

Koeltechnisch bedrijf in eigen huis
Van Eck heeft een compleet pakket aan disciplines in eigen huis. Van Eck is uniek in de markt omdat zij als enige Nederlandse onderneming in de branche haar eigen chassis en carrosserieën maakt én standaard koelinstallaties naar wens aanpast en installeert. Ons koeltechnisch bedrijf Transfrigo is opgericht in 1966 en heeft daarmee meer dan 43 jaar ervaring op het gebied van transportkoelingen en in het bijzonder op het terrein van het transport van levende eendagskuikens. Dit betekent dat alle onderdelen van het voertuig volledig op elkaar zijn afgestemd en dat de kuikens onder de best mogelijk condities kunnen worden vervoerd en uitval zoveel mogelijk beperkt blijft.

Automatisch ventilatiesysteem
Het voertuig beschikt over een speciale kuiken conditioneringinstallatie. De installatie heeft als basis een koelmachine van Carrier Transicold type Vector 1850. De Vector is een koelmachine met een uitstekende koel- en verwarmingscapaciteit. Om in wisselende weersomstandigheden de eendagskuikens in goede conditie te kunnen vervoeren is er een High Load Capacity unit gemonteerd. Bij een maximale belading zorgt deze unit probleemloos voor extra koel- en ventilatiecapaciteit. Tevens functioneert deze koelunit in noodgeval als voedingsbron voor de gehele ventilatiecapaciteit van de hoofdunit. De verdamper is geïntegreerd in het plafond, waardoor er minder hoogteverlies ontstaat en er een maximale laadhoogte gehanteerd blijft.
Het plafond is voorzien van een speciaal luchtgeleidingssysteem waardoor er een optimale luchtverdeling in de ladingsruimte ontstaat. Voor reparatie, onderhoud en reiniging is het plafond-systeem in zijn geheel te openen. De luchtoverdruk en de kooldioxide wordt via speciale kanalen in de laadvloer afgevoerd. In geval van het gebruik van het voertuig voor andere goederen is het mogelijk de kanalen met speciale afdekplaten af te sluiten. Aan beide zijden van de carrosserie zijn digitaal bestuurbare roosters aangebracht die zorg dragen voor de juiste verversing van de geventileerde lucht.

Uitstekend controlesysteem
Aan beide zijden van de carrosserie is zowel een filter- als een inspectiedeur aanwezig zodat tijdens het vervoer de conditie van de eendags-kuikens gecontroleerd kan worden. Aan de binnenzijde van de carrosserie is een stevige aluminium deur aangebracht die het gehele systeem, de filtersectie, de verdamper en de luchtverversingsroosters, beschermt. Tevens is hierdoor het systeem eenvoudig te onderhouden, te repareren en te reinigen.
In de truck is een speciaal controle- en bedieningspaneel aangebracht waardoor de chauffeur informatie binnen krijgt over de werking van het ventilatiesysteem. De luchtverversingsgraad is vanuit de truck digitaal in te stellen. Daarnaast beschikt de chauffeur over een mobiele en digitale alarmunit met remote control die de installatie beveiligt en de chauffeur in geval van calamiteiten op afstand een waarschuwing stuurt.

Optimale klimaatbeheersing
Voor het bereiken van een optimale klimaatbeheersing in de carrosserie is het belangrijk dat de isolatiewaarde van de carrosserie hoog is en ook na een aantal jaren blijft. Van Eck staat al meer dan 47 jaar bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige carrosserieën met hoge isolatiewaarde. In tegenstelling tot andere carrosseriebouwers worden onze wanden niet verlijmt maar onder hoge druk met behulp van een zgn. nat-in-nat-procedé vervaardigd. Voor de geïsoleerde wanden is gebruik gemaakt van polyurethaan en zuivere polyesterhars, die via glasvezel en roving met elkaar zijn verbonden (het zgn. nat-in-nat-procedé). Door dit nat-in-nat-procedé kan een zeer hoge isolatiewaarde worden gegarandeerd. Door de hoge isolatiewaarde blijft de temperatuur in de trailer constant, waardoor de conditie van de levende kuikens kwalitatief hoog blijft. Strenge winters of tropische zomers vormen hierbij geen enkel probleem.

Goede hygiënische omstandigheden 
De stootplaten in de carrosserie zijn in de vloer verwerkt en in de zijwanden geperst. De stootplaten worden dus niet gelijmd en er wordt geen gebruik gemaakt van bevestigingsmateriaal zoals popnagels. Dit betekent dat er geen bacteriële ophoping achter de stootplaat kan ontstaan en de kuikens onder de juiste hygiënische omstandigheden vervoerd kunnen worden. Bij de bouw van dit speciale voertuig is er tevens rekening mee gehouden dat het gehele interieur goed en gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren is en de vervoerder zonder problemen aan de HACCP normen kan voldoen.

Advies op maat?
Wij adviseren u graag over de mogelijkheden waarmee u een voorsprong kunt nemen in uw logistieke dienstverlening. Voor meer informatie of vragen over onze transportoplossingen kunt u contact opnemen met de afdeling Verkoop nieuwbouw, of laat met behulp van het contactformulier uw gegevens achter. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.