40 jaar ervaring in schuim transportoplossingen


Achter het schuim dat gebruikt wordt voor meubels en matrassen gaat een bijzonder productieproces én een speciale manier van transport schuil.
Polyetherschuim  en High Resilience (HR) schuim (een type polyetherschuim die vaak koudschuim wordt genoemd) worden geproduceerd via een polymerisatiereactie tussen polyolen, isocyanaten en water. Het schuim wordt geproduceerd in grote blokken (‘slabs’) van 1.200 mm hoog en vervolgens versneden naar toepasbare formaten. Omdat polyetherschuim een flexibel en veerkrachtig materiaal is, wordt zij  vooral gebruikt in producten waarin comfort een rol speelt zoals meubilair en matrassen.

Tussen de productiefabrikant van de schuimblokken en de verwerkingsbedrijven die het schuim verder bewerken en confectioneren, vindt transport plaats. Speciaal voor het transport van polyetherschuim dat nog niet geconfectioneerd is, heeft Van Eck samen met diverse schuimfabrikanten een transportoplossing ontwikkeld waarmee de fabrikant niet alleen geld bespaart, maar ook het milieu.

In 1969 ontwikkelde Van Eck het eerste voertuig speciaal voor het vervoer van polyetherschuim. Van Eck heeft in de afgelopen 40 jaar een grote kennis van de markt en het product opgebouwd. Door deze jarenlange kennis en ervaring heeft zij in de afgelopen jaren diverse innovaties op de markt gebracht waarmee fabrikanten van polyetherschuim een voorsprong konden en kunnen nemen in hun totale bedrijfsvoering. Van Eck heeft zich sinds 1969 gemanifesteerd als de juiste  partner voor het ontwikkelen van een efficiënt een duurzaam transport en wordt in Europa gezien als dé marktleider van transportoplossingen voor het vervoer van polyetherschuim.

De Ecksclusive Foam Combination
Begin 2009 kwam onze laatste versie van onze persvoertuigen op de markt. Met dit voertuig kan de vervoerder in de hoogte 9 stuks schuimblokken van 1.200 mm vervoeren. Het totaal aantal te laden schuimblokken hangt sterk af van de lengte van de blokken. Bij een lengte van 2.400 mm en een hoogte van 1.200 mm per schuimblok kunnen er in totaal 54 schuimblokken geladen worden. Dit voertuig zorgt ervoor dat met behulp van een hydraulisch dubbelperssysteem gecombineerd met een hydraulisch beweegbare tussenvloer en een hydraulisch beweegbaar dak de lading met 76% wordt verkleind. Er blijft dus maar 24% van oorspronkelijke volume over. De transporteur kan met één ‘pers’-voertuig in één keer dezelfde lading vervoeren als met 3,6 normale trailers. Door de 360% meer volume brengt dit voertuig een groot aantal voordelen met zich mee. Het levert een gigantische besparing op de chauffeurskosten, brandstofkosten en tolkosten en een CO2 reductie van 75%.

Dubbel Pers Systeem
Het hydraulisch beweegbaar dak en de hydraulisch beweegbare tussenvloer worden omhoog gebracht met behulp van 4 cilinders per carrosserie. Met behulp van de 4 cilinders gaat het dak ruim 3,5 meter omhoog zodat de schuimblokken van 1.200 mm hoog probleemloos geladen en gelost kunnen worden. De perscapaciteit van het voertuig is concurrerend hoog, Met de nieuwste versie kan de vervoerder 76% meer lading vervoeren. Daarbij is het perssysteem zo ontwikkeld dat zij geschikt is voor alle schuiftypes. Dit betekent dat ook de zwaardere kwaliteiten zoals Ester schuim probleemloos tot 24% van het totaal kunnen worden samengeperst.
De overgang van de eerste naar de tweede persing wordt verricht met behulp van een pneumatisch overschakelsysteem dat PLC gestuurd is.
Doordat het dak uit één stuk is gefabriceerd met behulp van één gehele stalen sandwich constructie, beschikt het voertuig uit een perfect gelijk-loop-systeem. Door de stalen afwerking van het dak én een perfecte afdichting tussen dak en zijwand met rubberen profielen wordt waterlekkage uitgesloten en is de kans op beschadigingen aan het schuim minimaal.

Automatisch laad- en lossysteem
Het voertuig beschikt over een automatisch laad- en lossysteem. De vloer en de tussenvloer beschikken beiden over een automatische transportband. De eerste vloer beschikt over een heen-en-terug-band die zichzelf met behulp van een kabel aan de achterzijde afwind en met behulp van een rol aan de voorkant weer opwindt. Door het gebruik van een heen-en-terug-band wordt er in de carrosserie hoogte gewonnen.
De tussenvloer beschikt over een eindeloze transportband die bestaat uit twee eindeloze banen met anti-stip profielen en is daarmee geschikt voor zwaardere gewichten. Door gebruik van de eindeloze transportband is het niet nodig om met ruimtes tussen de blokken te werken en wordt er geen vertraging opgelopen bij het laden en lossen.
Het laden en lossen van de schuimblokken wordt verricht met behulp van een heftruck met hydraulische zijklemmen die een arm heeft van minimaal 5.000 mm. Het laden van 54 schuimblokken neemt 45 minuten in beslag en voor het lossen wordt een 30 minuten gerekend.

Eckstra versterkte wanden
De carrosserie bestaat uit polyester sandwich zijwanden en hebben een dikte van 160 mm.  In de polyesterwanden zijn extra versterkingen aangebracht om extra stevigheid te creëren vanwege de hoeveelheid druk die door het schuim op de wanden komt te staan. Hiermee wordt het opbollen van de wanden tegen gegaan. Tevens zijn er per wand 6 geleidestangen in de wanden aangebracht dit dient voor de versteviging maar heeft ook de functie om de schuimblokken tijdens het lossen te beschermen. Doordat de geleidingsstangen bij het omhoog brengen van het dak meegaan, wordt het wegwaaien van de blokken voorkomen.

Lange levensduur
Bij de ontwikkeling en productie van het voertuig is sterk de nadruk gelegd op het extra verlengen van de levensduur. Alle stalen delen, aan de buiten én binnenkant van het voertuig, hebben een hoogwaardige oppervlakte behandeling gehad. Alle staaldelen zijn verzinkt en de  delen aan de buitenzijde en het chassis zijn daarbij voorzien van een laag twee-componenten lak in een kleur naar keuze. De gehele bouwwijze is op een levensduur geproduceerd van minimaal 15 jaar.

Eckstra veilig
Bij de ontwikkeling van het voertuig is sterk nagedacht over de veiligheid van het voertuig voor het bedienend personeel. De gehele bediening van de perscyclus en het laad- en lossysteem wordt verricht met een draadloze afstandsbediening. Op 20 meter afstand van het voertuig kan het gehele systeem probleemloos worden bediend.

Advies op maat?
Wij adviseren u graag over de mogelijkheden waarmee u een voorsprong kunt nemen in uw logistieke dienstverlening. Voor meer informatie of vragen over onze transportoplossingen kunt u contact opnemen met de afdeling Verkoop nieuwbouw, of laat met behulp van het contactformulier uw gegevens achter. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.